Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

Yeni Dünya Ekonomilerinin Sırrı ‘İnteraktivite’​ Mi?

Değişim ve yenileşme sinyallerini aldık. Hakim tüketim ve üretim ekonomisi interaktif dünya ile evriliyor.

Sanayileşme devrimi ile başlayan üretim ve buna bağlı tüketim zamanla talep yönetimi, arz yönetimi ve finans yönetimi gibi konuların önemini yükseltti.

Bizler tükettikçe ürettildi. Jean Baptiste Say ” Her arz kendi talebini yaratır” dediğinden beri anlaşıldı ki toplum tüketime aç ve ne üretilirse mutlaka bir talep görüyor. Özellikle 1974 dünya petrol krizine kadar geçerli olan bu düşünce halen geçerliliğini sürdürdüyse de bilgisayarlar ve akıllı cihazların devreye girmesiyle oyunun kuralı değişti.

İhtiyaçların bireyselleşmesi ve özellikle kişisel tatmin mekanizmalarının değişmesiyle tüketiciler daha bir birey haline geldi. 1990’lı yıllarda yeni ekonomik sistemin temelleri dijital dünyada atılarak interaktif bakış açıları getirildi. E-ticaret, bulut bilişim ve ortak hedefler bizi değiştirdi. Akıllı cihazların insanlarla birleşmesi yeni dinamikleri getirdi.

Dijital Ekonomi – Paylaşım Ekonomisi – Şeffaflaşma – Döngüsel Ekonomi

Artık tek taraflı değil aldığımız cevaba göre ekonomi yaratıyoruz. Bu ister paylaşıma ister yeniden yapılandırmaya ve internet üzerineden ticarete dayanıyor. İşte bunun adı interaktivite.

1 ve 0’lardan oluşmayan bir dünyada karar alma mekanizmamızı değiştiren akım yeni bir ekonomik düzenin de göstergesi halini aldı. Özellikle pandemi sürecinde ihtiyaçların ve alışveriş eğiliminin ne derece değiştiğine gözlerimize şahit olduk. Bununla birlikte online ihtiyaçların, konuşma dilinin ve operasyonel faaliyetlerin de arttığını gözlemledik.

Online şirketlerin bazıları, Zoom gibi piyasa değerlerni artırırken Türkiye bazı durumlarda ilerlese de kargo gibi en basit konuda oldukça zor sınavlar verdi ve bu durum ilintili başka firmaların doğmasına sebep verdi.

Çok sevdiğim bir sözdür keşfetmeden önce ne eksik ona bak, başarı oradadır. Bu yeni ekonomik düzen değişen eğilimlerde bize bildiğimiz ekonomik göstergelerle davranmıyor. Döviz ve altın artışı ekonomi ile ilgili olsa da bura da bile talep ve arz dengesinden kaynaklanan bir dalgalanma olduğu aşikar. O halde bir yandan değişirken bir yandan da daha fazla ödemeyi kabul mı ettik ?

Etkilendik ve her şey değişti.

Ekonomi, öncelikler, alışkanlıklar, önermeler, etkilendiğimiz faaliyetler.. Demek ki bu interaktivite bitmeyen bir döngü; deyim yerindeyse agile bir mekanizma..

İşte inovasyonun en sevdiğim tarafı.

Sevgiler 🙂

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
E-Ticaret Eğitimlerini Gördünüz mü ?

Nisan, 2024